r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Debat over de Staat van de Europese Unie: hoe kan je het debat volgen en meedoen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 10 september 2020.

Link naar de video: Staat van de Unie

Ontdek hoe je op 16 september het debat over de Staat van de Unie kan volgen over wat de EU recent bereikt heeft en wat er nog op de agenda staat.

Wat is het debat over de Staat van de Europese Unie?

Het debat over de Staat van Europese Unie vindt ieder jaar in september plaats wanneer de voorzitter van de Europese Commissie naar het Parlement komt om met Europarlementariërs te bespreken wat de Commissie het voorbije jaar bereikt heeft, wat er voor de rest van het jaar op de agenda staat, en haar visie voor de toekomst. Dit jaar wordt het voor Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar eerste toespraak over de Staat van de EU.

Dit is een mogelijkheid voor het Parlement, het enige rechtstreeks verkozen orgaan van de EU, om de Commissie verantwoording te laten afleggen.

Waarom is het debat over de Staat van de EU dit jaar belangrijk?

2020 markeert de strijd van de EU tegen de Covid-19-pandemie en de inspanningen om de economie te herstarten in de nasleep van de crisis. Het debat is een mogelijkheid om te evalueren wat gewerkt heeft, wat verbeterd moet worden, en het is een kans om te bespreken wat de plannen van de EU zijn.

Het komt ook op een moment wanneer de EU-instellingen de volgende meerjarenbegroting bespreken, die de toekomst van de EU voor jaren zal bepalen.

Hoe kan je het debat volgen en deelnemen?

Het debat zal op 16 september om 9u live uitgezonden worden op onze website, in alle 24 officiële EU-talen - selecteer via de link simpelweg de taal van uw keuze. Het Parlement en de Commissie zullen het debat ook via Facebook streamen.

Via de hashtags #SOTEU, #StrongerTogetherEU en #SamenSterkerEU, kan je het debat volgen via sociale media op Twitter, LinkedIn of Instagram.

Je kan de foto’s en video’s in het multimedia centrum van het Parlement terugvinden. Ontdek ook wat EP-leden zeggen over de Staat van de Europese Unie op hun sociale media kanalen via EP Newshub.

Neem deel aan evenementen vóór het debat over de Staat van de Europese Unie

Dit jaar zullen er in de hele EU evenementen rond het debat georganiseerd worden, van Athene tot Zagreb. Om meer te weten over de evenementen in jouw buurt, neem een kijkje op de website van het liaisonbureau in Nederland, www.crisis2020.org (België) of de Facebookpagina van het liaisonbureau in België.

Vergeet op 15 september niet te kijken naar het live programma over de Staat van de Europese Unie met belangrijke EP-leden - beschikbaar in Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Pools.

Link naar de video: Staat van de EU: uitgelegd

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200903STO86313


Delen

Terug naar boven