r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Facebook mag geen EU-gebruikersdata naar de VS sturen

donderdag 10 september 2020, 14:59
Pictogrammen op een smartphone van bekende social media applicaties, zoals Twitter en Facebook
Bron: Flickr/LoboStudioHamburg

BRUSSEL (ANP) - Facebook mag geen Europese persoonsgegevens meer sturen naar de Verenigde Staten. De Ierse privacyautoriteiten hebben het in Dublin gevestigde Europese hoofdkantoor een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa.

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) noemt het besluit van de Ierse autoriteiten "een gigantische overwinning voor onze privacy". "Het is voor het eerst na de uitspraak van het Hof dat een autoriteit actie onderneemt, maar andere techgiganten kunnen ook vast hun borst natmaken."

De zaak draaide om een klacht van de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems over Facebook Ireland. Schrems had bij de Ierse autoriteit voor databescherming (DPC) geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan haar moederbedrijf Facebook Inc. in de VS. Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren. DPC vroeg de Ierse rechtbank om raad, die vervolgens het EU-hof inschakelde. Dat oordeelde in juli dat Schrems gelijk heeft. In 2015 won Schrems ook al een soortgelijke zaak. Toen vernietigde de rechter het zogeheten Safe Harbour Programme, de voorganger van Privacy Shield.

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) kan het echter wel even duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij vorige week in het Europees Parlement.

Terug naar boven