r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

LUX-prijs: publiek en Europarlementsleden kiezen winnende film

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 29 maart 2021.

De filmprijs van het Europees Parlement ondergaat grote veranderingen om meer Europese films naar een groter Europees publiek te brengen.

De filmprijs, die 13 jaar geleden door het Parlement werd opgericht om de verspreiding van Europese films te steunen, krijgt een make-over. Vanaf nu zal het publiek rechtstreeks betrokken worden in de keuze van de winnaar en zal de nieuwe LUX-prijs krachten bundelen met de European Film Academy om een breder publiek te bereiken.

Nieuwe stemming, nieuw jasje, nieuwe partners, nieuwe kalender

Om de verandering te markeren, krijgt de prijs ook een nieuwe naam: “LUX Europese publieksprijs voor de beste film”. Meer films (vijf) zullen ondertiteld worden in de 24 officiële EU-talen. Maar dit jaar - door de impact van de Covid-19-pandemie op de filmindustrie - zullen er uitzonderlijk slechts drie films meedingen voor de prijs.

“Tot hiertoe was het bericht van de LUX-prijs: ‘Het Europees Parlement zet zich in voor cultuur’ en we mogen trots zijn op wat we bereikt hebben”, zei Sabine Verheyen, voorzitter van de cultuurcommissie tijdens de aankondiging van de nieuwe prijs op het 77ste Internationale Filmfestival van Venetië. “Vanaf nu willen we ons traject met onze nieuwe partners delen. We willen de LUX-prijs met steeds meer Europeanen delen”, zei ze.

De volledige titel van de LUX-prijs reflecteert de sterkere samenwerkingen: “LUX - de Europese publieksprijs voor de beste film, georganiseerd door het Europees Parlement en de European Film Academy - in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas.”

LUX-prijs: het nieuwe scenario

  • Najaar: Een panel bestaande uit professionals uit de filmwereld selecteert de genomineerde films die ondertiteld worden in de 24 officiële EU-talen
  • 12 december in Reykjavik: De drie genomineerde films worden bekendgemaakt tijdens het European Film Awards-festival
  • December 2020 - april 2021: iedereen kan in heel Europa de genomineerde films online en in bioscopen bekijken
  • Het publiek en de EP-leden stemmen online, met elk 50% van de stemmen
  • 28 April 2021: De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Europees Parlement

Wat blijft hetzelfde?

De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door Europese coproducties te selecteren die actuele, sociale en politieke onderwerpen in de kijker zetten, en debat over onze waarden aanmoedigen. Die nadruk blijft belangrijk. De prijs zal films ook nog steeds toegankelijk maken voor een breder publiek dankzij de ondertiteling van de geselecteerde films.

Tot slot zal de rode loper weer uitgerold worden in het Europees Parlement voor regisseurs en acteurs, aangezien de ceremonie nog steeds zal plaatsvinden tijdens de plenaire sessie. Het tijdstip zal wel aangepast worden, wat wil zeggen dat de prijs in april zal uitgereikt worden in plaats van in november.

Trots om cinema te steunen

“We zijn trots dat we het enige Parlement in de wereld zijn dat een filmprijs uitreikt”, zei voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli in een videoboodschap voor de lancering in Venetië. De nieuwe prijs is een stap vooruit om het werk van artiesten en Europese producties te steunen die tijdens de coronacrisis zwaar getroffen werden, zei hij. Europees commissaris voor cultuur Mariya Gabriel benadrukte de diversiteit van Europese cinema die de LUX-prijs met de 130 films van vorige edities in de publieke belangstelling heeft gebracht.

Meer lezen over wat de EU doet om de culturele sector te steunen in tijden van corona.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200903STO86309


Terug naar boven