r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Ierland draagt McDowell en McGuinness voor als mogelijke Eurocommissaris

vrijdag 4 september 2020, 18:53
gewijzigd
Mairead McGUINNESS in plenary session Week 24 2017 in Strasbourg
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

DUBLIN/BRUSSEL (ANP) - De ervaren Europarlementariër Mairead McGuinness wordt mogelijk de opvolger van de opgestapte EU-handelscommissaris Phil Hogan. De Ierse regering draagt als tweede kandidaat Andrew McDowell voor, die een hoge functie bij de Europese Investeringsbank (EIB) bekleedde.

De 60-jarige Hogan nam onlangs ontslag omdat hij de coronamaatregelen in zijn thuisland had overtreden. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vroeg de Ierse regering zowel een "geschikte man als een geschikte vrouw" voor te dragen als opvolger. Zij heeft altijd gezegd gendergelijkheid na te streven in haar 27-koppige team, dat nu (iets) meer mannen dan vrouwen telt.

Von der Leyen liet weten de twee kandidaten begin volgende week te interviewen over hun "kwalificaties voor de baan".

Het is verre van zeker dat Hogans opvolger de zware handelsportefeuille krijgt. Mogelijk wordt er geschoven in de taken van de 27 commissarissen.

McGuinness (61) zit sinds 2004 in het Europees Parlement en daar is ze sinds 2017 een van de vicevoorzitters. McDowell rondde deze week zijn vierjarige termijn af als een van de acht vicevoorzitters van de EIB. Hij zei bij zijn afscheid te hopen zich te kunnen blijven inzetten voor duurzame ontwikkeling.

Terug naar boven