r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Moskou wil in gesprek met Duitsland over Navalny

vrijdag 4 september 2020, 15:26
gewijzigd
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische regering wil een dialoog met Duitsland over de zaak-Navalni. Het Kremlin stelt dat Russische artsen die de oppositieleider hebben behandeld veel transparanter waren dan de Duitse dokters in Berlijn dat nu zijn.

In de Duitse hoofdstad is vastgesteld dat Navalni is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep, terwijl de Russen naar eigen zeggen geen gif bij hem hadden aangetroffen. Volgens Moskou is er geen misdaad gepleegd.

Een Kremlinwoordvoerder zei dat Moskou nu van Duitsland precies wil weten door welke substantie Navalni ziek is geworden. Russische experts buigen zich over de zaak, zei hij. Onderzoekers hebben de opdracht gekregen te onderzoeken of iemand heeft geprobeerd Navalni te vermoorden, werd eerder op de dag bekend.

De Duitse regering en de Europese Unie willen een grondig en transparant onderzoek naar wat zij een moordpoging noemen.

Voor de Duitse president Frank-Walter Steinmeier is duidelijk dat de dader in Rusland moet worden gezocht. "De meest prangende vragen zijn nu gericht aan de regering in Moskou", zei hij vrijdag tegen Duitse media. Hij riep Rusland op de zaak op te helderen. Voor de Duitse regering is het nu zaak om samen met Europese partners "concrete conclusies" te trekken, zei hij. Het feit dat de oppositie en andere kritische stemmen in Rusland voor hun leven of gezondheid moeten vrezen, legt een zware druk op de samenwerking van zijn land met Rusland, voegde het staatshoofd daaraan toe.

Bondskanselier Merkel zei eerder dat de zaak-Navalni niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingproject Nord Stream, dat het transport van Russisch gas naar Europa moet verdubbelen. Haar woordvoerder weigerde vrijdag die opmerking te herhalen.

Terug naar boven