r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Griekenland en Turkije gaan overleggen over gasruzie

vrijdag 4 september 2020, 10:32
gewijzigd
Europese en Griekse vlaggen
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - Griekenland en Turkije gaan overleggen om incidenten tussen de twee landen in de oostelijke Middellandse Zee te vermijden. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg donderdag gezegd. De twee NAVO-landen liggen met elkaar in de clinch, omdat ze beide zoeken naar olie en gas in betwiste wateren rond Kreta en Cyprus.

Turkije verlengde deze week nog een omstreden zoektocht naar gasvoorraden in het gebied. Door de zoektocht waren de spanningen met Griekenland al verder opgelopen, maar volgens Stoltenberg hebben de kemphanen nu afgesproken om te proberen de kou uit de lucht te halen. De twee bondgenoten zouden in "technische gesprekken" binnen de NAVO moeten kijken hoe ze de risico's op confrontaties kunnen verminderen, zei Stoltenberg. Turkije stuurde marineschepen mee met de missie in de Middellandse Zee, Griekenland zond deze zomer al oorlogsschepen naar het gebied.

Turkije verwelkomde de gesprekken en zei open te staan voor een dialoog om de problemen met Griekenland uit de wereld te helpen. Maar Griekenland ontkende donderdagavond binnen NAVO-verband te gaan praten om de spanningen over de gaswinning te verminderen. Een Griekse diplomaat stelde dat alleen het onmiddellijke vertrek van Turkse schepen uit Grieks gebied een oplossing zou kunnen bieden.

De Duitse bondskanselier Merkel sprak de Turkse president Erdogan donderdag via een videoverbinding. Erdogan zei dat de steun van sommige landen aan Griekenland onacceptabel is. Dat zou niet bijdragen aan het doorbreken van de impasse tussen de twee landen.

Griekenland heeft de steun van de Europese Unie en beschuldigt Turkije van agressie en het schenden van de territoriale wateren van Griekenland.

Terug naar boven