r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Uitreiking Heinekenprijzen dit jaar live via online uitzending, Online

De letters WWW staan op het scherm
Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 oktober 2020 20:00 - 21:15
locatie Online Toon locatie
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Tijdens deze feestelijke online bijeenkomst worden de Heinekenprijzen en de Heineken Young Scientists Awards uitgereikt. Charlene de Carvalho-Heineken en KNAW-president Ineke Sluiter reiken de prijzen uit. De presentatie van de ceremonie is in handen van Thomas Erdbrink. Het is voor het eerst dat Nederlands grootste internationale prijzen voor wetenschap en kunst op deze manier worden uitgereikt. Daarmee is de ceremonie ook voor het eerst te zien voor een breed, internationaal publiek.

'Mijn vader had een nieuwsgierige geest en een enorm respect voor mensen die creatieve oplossingen vinden. Dit jaar is voor iedereen een jaar waarin we ons moeten aanpassen, een moment waarop wij juist het verschil kunnen maken door innovatie en creativiteit zichtbaar te maken voor een breed publiek. Ik ben er dan ook trots op dat wij deze bijzondere mensen kunnen eren met een passende ceremonie', aldus Charlene de Carvalho-Heineken, voorzitter van de Stichting Alfred Heineken Fondsen en de Dr. A.H. Heineken Stichting voor de Kunst.

Thomas Erdbrink leidt vijf gesprekken tussen de tien laureaten. Zij zijn aan elkaar gekoppeld op basis van een actueel thema dat hun werk met elkaar verbindt: ‘Our Brain, Our Communication, Our Truth, Our Nature, Our Cells’. De kijkers krijgen daarmee een beeld van de mensen achter het werk en hoe zij impact hebben op ons dagelijks leven. De Nederlandse laureaten en de juryvoorzitters zijn in de studio aanwezig. De internationale laureaten wonen de uitreiking online bij vanuit hun woonplaats.

Meer informatie

Meer informatie over de prijs en de laureaten van deze editie is te vinden op de website van de Heinekenprijzen.

Winnaars Heinekenprijzen 2020

  • Bruce Stillman, Cold Spring Harbor Laboratory
  • Karl Deisseroth, Stanford University
  • Lorraine Daston, Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte
  • Corinne Le Quéré, University of East Anglia
  • Robert Zatorre, McGill University
  • Ansuya Blom, beeldend kunstenaar

Winnaars Heineken Young Scientists Awards 2020

  • Meta Roestenberg, Leids Universitair Medisch Centrum
  • Mark Dingemanse, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Freddy Rabouw, Universiteit Utrecht
  • Anna van Duijvenvoorde, Universiteit Leiden

Delen

Inhoud

1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven