r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Turkije verlengt zoektocht naar gas bij Griekenland

dinsdag 1 september 2020, 13:32
gewijzigd
Turkse vlag en logo Europees Parlement © Europese Unie, 2016

ANKARA / BRUSSEL (ANP/AFP) -Turkije verlengt zijn omstreden zoektocht naar gasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee bij Griekenland tot 12 september. De door marineschepen begeleide missie van het onderzoeksvaartuig Oruc Reis in betwiste wateren is sinds 10 augustus twee keer verlengd, waardoor de spanningen met Griekenland en de Europese Unie verder zijn opgelopen.

President Recep Tayyip Erdogan zei in een televisietoespraak dat de Oruc Reis zijn activiteiten "vastberaden" doorzet. Hij zei te hopen dat er op korte termijn ook "goed nieuws" komt uit de Middellandse Zee, verwijzend naar de recente gasvondst in de Zwarte Zee. Daar werd onlangs een gasbel van 320 miljard kubieke meter ontdekt, de grootste vondst in de Turkse geschiedenis.

Ankara stopte eind juli tijdelijk met het zoeken naar energiebronnen in de buurt van een klein Grieks eiland nadat Griekenland oorlogsschepen naar het gebied had gestuurd. De zoektocht werd vervolgens ondanks internationaal protest hervat.

Athene stelt dat de zoekactie in Griekse wateren plaatsvindt en dus onrechtmatig is. De Griekse regering heeft de afgelopen tijd steun gevraagd en gekregen van de EU. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken dreigden vorige week met nieuwe sancties tegen Turkije als het niet bereid is tot diplomatiek overleg over de kwestie.

Erdogan claimt ook recht te hebben op het gebied en houdt voet bij stuk. "We zullen nooit wijken voor piraterij of banditisme in de Middellandse en de Egeïsche Zee", aldus de president.

De woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell zei in Brussel in een reactie op de Turkse aankondiging dat de situatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied "niet goed" is. "Onze boodschap is helder. Wij verwachten dat Turkije stappen zet om de spanningen te de-escaleren", aldus de woordvoerder. "Wat moet gebeuren is dat onze Turkse vrienden rond de tafel gaan zitten, zodat we met een dialoog in plaats van sancties kunnen beginnen."

Als het niet lukt de Turkse regering in gesprek te krijgen met Griekenland en Cyprus, dan komt de sanctiekwestie aan de orde op de top van de EU-leiders eind september in Brussel.

Terug naar boven