r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Libanon: EU levert aanvullende noodhulp na de explosie in Beiroet

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 31 augustus 2020.

Vandaag is een tweede humanitaire luchtbrugvlucht van de Europese Unie geland in de Libanese hoofdstad Beiroet, met aan boord 12 ton essentiële humanitaire hulpgoederen en medische uitrusting, waaronder een mobiel ziekenhuis en gezichtsmaskers. De vervoerskosten worden volledig betaald door de EU, terwijl de vracht ter beschikking werd gesteld door de Spaanse overheid, de Philips Foundation en de Universiteit van Antwerpen.

Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheer, verklaarde: “De EU blijft Libanon ondersteunen met de meest dringende hulp. Sinds de explosie hebben wij meer dan 29 ton essentiële hulpgoederen en meer dan 64 miljoen euro aan noodfinanciering verstrekt. Mijn dank gaat uit naar alle Europese landen en onze partners ter plaatse die in deze moeilijke tijd blijk hebben gegeven van solidariteit met Libanon door cruciale steun te verlenen.

Het vandaag geleverde materiaal moet voldoen aan de medische behoeften van de meest kwetsbaren, na de explosie in de haven en de verergerende coronapandemie. Het is de tweede humanitaire luchtbrug die door de EU wordt georganiseerd. De eerste vond plaats op 13 augustus.

Achtergrondinformatie

Door de verwoestende explosie die op 4 augustus plaatsvond in Beiroet, is het Libanese gezondheidsstelsel, dat al overbelast was door de coronapandemie, nog meer onder druk komen te staan.

In de eerste dagen na de explosie hebben 20 Europese landen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming gespecialiseerde opsporings- en reddingshulp aangeboden, alsmede chemische analyses en medische teams, medische uitrusting en andere hulp. Op 13 augustus werden via een humanitaire luchtbrug meer dan 17 ton humanitaire hulpgoederen, geneesmiddelen en medische uitrusting geleverd.

Naast deze hulp in natura heeft de EU meer dan 64 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, medische zorg en uitrusting en bescherming van kritieke infrastructuur. Deze middelen zijn ook bestemd voor de dringende humanitaire noden van de meest kwetsbare inwoners van Beiroet die getroffen zijn door de verwoestende explosies.

Meer informatie

Humanitaire luchtbrug EU

EU‑mechanisme voor civiele bescherming


Terug naar boven