r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

WWF: aantal natuurbranden blijft wereldwijd toenemen

donderdag 27 augustus 2020, 11:53
Bosbrand
Bron: Photo by J. Erwert.

ZEIST (ANP) - Het aantal natuurbranden en de hevigheid daarvan nemen wereldwijd nog altijd toe. Sinds april ligt het aantal natuurbranden alweer 13 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, becijferen het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Boston Consulting Group in een rapport. Driekwart van de branden wordt veroorzaakt door mensen, al dan niet met opzet.

"De vreselijke beelden van ontelbare dieren en mensen die vorig jaar door bosbranden zijn getroffen staan nog scherp op ons netvlies", zegt bossenexpert Merijn van Leeuwen van de Nederlandse tak van WWF. Vooral de hevige bosbranden in Australië en de Amazone waren veel in het nieuws. "Toen hoorde je overal: dit nooit meer. En toch staan we opnieuw aan de vooravond van een recordjaar."

In Europa ontstaan bosbranden volgens het rapport vrijwel altijd (95 procent) door nalatigheid. In tropische en subtropische gebieden wordt het vuur vaak expres aangestoken, bijvoorbeeld om landbouw, veeteelt of plantages voor soja en cacao mogelijk te maken. Tropische savannes worden veruit het vaakst door brand getroffen: 85 procent van alle bosbranden woedt in dat soort gebieden.

Doordat extreme temperaturen vaker voorkomen, is het 'brandseizoen' waarin veel natuurbranden voorkomen de afgelopen decennia 19 procent langer geworden. Daardoor heeft de natuur steeds korter de tijd om te herstellen.

Het WWF signaleert verder dat vooral inheemse gemeenschappen hard worden geraakt door de natuurbranden. "Alleen al in de Braziliaanse Amazone zijn afgelopen seizoen 148 gebieden van inheemse gemeenschappen getroffen." Voor de volksgezondheid hebben de branden ook gevolgen. Los van directe brandslachtoffers sterven volgens het rapport jaarlijks wereldwijd naar schatting 340.000 mensen vroegtijdig door het inademen van de rook van bosbranden.

De Europese Commissie werkt aan wetgeving die ervoor moet zorgen dat producten uit recent ontboste gebieden van de Europese markt worden geweerd. Volgens WWF is Europa nu nog verantwoordelijk voor 36 procent van de import van producten uit dergelijke gebieden.

Terug naar boven