r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ierse minister weg na rel over groot diner tijdens coronacrisis

vrijdag 21 augustus 2020, 10:11

DUBLIN/BRUSSEL (ANP) - In Ierland is voor de tweede keer in korte tijd een minister van Landbouw opgestapt. Bewindsman Dara Calleary raakte in opspraak omdat hij een diner bijwoonde met zo'n tachtig andere mensen. Dat gebeurde een dag nadat de regering de regels had aangescherpt die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen, berichten Ierse media.

Het vertrek van Calleary is pijnlijk voor premier Micheál Martin. Die verliest nu voor de tweede keer in 54 dagen een minister van Landbouw. De voorganger van de in juli aangetreden Calleary was ontslagen na een rel over incident van jaren eerder waarbij hij beschonken achter het stuur zat.

De nieuwe minister Calleary hield het ook niet lang vol. Hij kreeg een storm aan kritiek over zich heen vanwege zijn aanwezigheid bij het diner van een golfvereniging in een hotel in Clifden. De bewindsman ging diep door het stof en erkende op Twitter dat hij een fout heeft gemaakt.

Boze landgenoten namen daar geen genoegen mee. Mensen klaagden op internet dat zij vanwege de strenge maatregelen tegen corona niet naar begrafenissen of bruiloften konden. De premier heeft inmiddels het ontslag van Calleary geaccepteerd. Hij zei dat de minister een inschattingsfout heeft gemaakt.

Vrijdag werd bekend dat ook de Ierse EU-commissaris Phil Hogan (Handel) bij het diner aanwezig was. Op Twitter verklaart hij duidelijk te hebben begrepen dat de organisatie en het hotel de verzekering hadden gekregen dat de door hun getroffen coronamaatregelen volledig voldeden aan de richtlijnen van de regering. Hij schrijft ook dat hij voor het evenement zelf ook aan de Ierse regels voldeed, omdat hij sinds eind juli al in Ierland is. Reizigers uit België, dus ook Brussel, moeten veertien dagen in quarantaine bij aankomst in Ierland.

Het hotel in Clifden zegt dat regels niet moedwillig zijn genegeerd. Er zou vooraf nog zijn nagevraagd bij een brancheorganisatie of het grote diner aan de richtlijnen voldeed. Het hotel zou toen hebben begrepen dat het evenement doorgang kon vinden als de gasten verdeeld zouden worden over twee kamers.

Delen

Terug naar boven