r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Amerikaanse minister Pompeo in Midden- en Oost-Europa

dinsdag 11 augustus 2020, 11:55
gewijzigd
Amerikaanse en Europese vlaggen tegenover elkaar © Europese Unie, 2016. Foto: Cristof Echard

PRAAG/PILSEN (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is dinsdag in Praag een vijfdaagse reis begonnen langs vier Centraal- en Oost-Europese landen die hij "grote vrienden van Amerika" noemt. Hij wil de invloed van Rusland en China in Europa indammen. Het bezoek komt terwijl de VS voorbereidingen treffen om troepen in Europa te verplaatsen, onder meer van Duitsland naar Polen.

Pompeo hamert er naar verwachting op dat hij zich grote zorgen maakt over de invloed van Rusland op de energievoorziening van Europa en over het gebruik van Chinese technieken door NAVO-bondgenoten, met name techniek van de techreus Huawei. Het is pas de derde buitenlandse reis van Pompeo sinds de uitbraak van het coronavirus.

Bij zijn eerste stop in Tsjechië gaat Pompeo dinsdag samen met zijn Tsjechische collega Tomas Petricek naar Pilsen voor een herdenking van de bevrijding van de stad in 1945 door Amerikaanse troepen. Hij bezoekt ook een brouwerij in deze stad, die geldt als de geboorteplek van het biersoort pils. Woensdag spreekt hij onder anderen met president Milos Zeman en houdt hij een toespraak in de Senaat.

Pompeo gaat donderdag naar Slovenië. Daarna gaat hij naar Wenen voor gesprekken met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en het hoofd van de VN-organisatie IAEA (Internationaal Agentschap Atoomenergie) Rafael Mariano Grossi. Het IAEA probeert toezicht te houden op het gebruik van kernenergie en te voorkomen dat er kernwapens bij komen. Het IAEA controleert ook of afspraken die de VS en Iran over nucleaire faciliteiten hebben gemaakt, worden nageleefd. De afronding van de reis is zaterdag in Warschau.

Terug naar boven