r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk houdt virtuele donortop voor Libanon

zondag 9 augustus 2020, 3:30
Ruïne
Bron: flickr/RafahKid Kid

PARIJS (ANP) - Frankrijk houdt een virtuele donorconferentie voor Libanon. President Emmanuel Macron had die al aangekondigd toen hij donderdag de door een enorme explosie getroffen hoofdstad Beiroet bezocht.

De EU wordt tijdens de donortop vertegenwoordigd door EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. De Europese Commissie heeft inmiddels meer dan honderd reddingswerkers naar Beiroet gestuurd en coördineert de hulpverlening die EU-landen op touw hebben gezet. Ook Nederland stuurde een team van ruim zestig mensen.

De ontploffing dinsdag in de haven van Beiroet heeft meer dan 150 levens geëist. Zeker 5000 mensen raakten gewond en honderdduizenden inwoners raakten dakloos. Voor de wederopbouw zijn vele miljarden nodig. Macron eist dat het land hervormingen doorvoert voordat het aanspraak kan maken op geld van de internationale gemeenschap.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump schuift aan tijdens de conferentie. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) neemt deel namens Nederland. De conferentie begint om 14.00 uur Nederlands tijd.

Terug naar boven