r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie coördineert Europese hulp voor Beiroet

woensdag 5 augustus 2020, 13:04
Humanitaire hulp van de EU - vrachtwagen met hulpgoederen
Bron: Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - De steun die Europese landen bieden na de verwoestende explosies in Beiroet wordt gecoördineerd door de Europese Commissie. Het gaat vooralsnog om meer dan honderd in zoek- en reddingswerk getrainde brandweerlieden, met voertuigen, materieel en honden.

Nederland, Griekenland en Tsjechië hebben hun deelname bevestigd en ook Frankrijk, Polen en Duitsland hebben steun aangeboden. Ons land stuurt 67 brandweerlieden, politieagenten en trauma-artsen naar de Libanese hoofdstad, werd eerder bekend.

Op verzoek van de Libanese autoriteiten heeft de Europese Commissie het EU-systeem voor civiele bescherming geactiveerd. Dat houdt onder meer in dat de transportkosten van hulpoperaties voor driekwart door Brussel worden gedragen. De EU heeft verder de satellietdienst Copernicus geactiveerd om de Libanese autoriteiten te helpen de schade in kaart te brengen.

"Onze condoleances gaan uit naar allen die geliefden hebben verloren", zegt EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement). "We staan achter Libanon en zijn bevolking en staan klaar om verdere hulp te mobiliseren."

Delen

Terug naar boven