r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Central African Republic and Common Security and Defence Policy: EU launches civilian advisory mission and extends the mandate of military training mission

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op donderdag 30 juli 2020.

De Raad heeft een besluit aangenomen waarmee de civiele GVDB (gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid)-adviesmissie van de Europese Unie in de Centraal‑Afrikaanse Republiek (EUAM RCA) van start gaat.

De missie werd ingesteld op 9 december 2019 bij Besluit (GBVB) 2019/2110 van de Raad. Nu het initieel operationeel vermogen bereikt is kan de missie op 9 augustus operationeel worden, voorlopig voor een periode van 2 jaar.

Onder leiding van Paulo Soares, het EU-missiehoofd, zal de missie de hervorming van de interne veiligheids­troepen onder­steunen, zodat de lokale autoriteiten de huidige veiligheids­problemen in het land kunnen aanpakken. EU-deskundigen zullen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de binnenlandse veiligheids­troepen, de politie en de gendarmerie ondersteunen, zodat deze in het hele land kunnen worden ingezet.

De missie werkt nauw samen met de VN-missie MINUSCA en de internationale gemeenschap, en met de andere GBVB-missie in het land: EUTM RCA.

De Raad heeft eveneens besloten het mandaat van EUTM RCA met 2 jaar te verlengen tot en met 19 september 2022. Dit besluit volgt op de strategische evaluatie van de missie.

De EUTM RCA is een militaire opleidingsmissie die in 2016 door de EU is gestart om de politieke en militaire autoriteiten van de Centraal‑Afrikaanse Republiek van strategisch advies te voorzien, en de strijd­krachten van het land onderwijs en opleiding te bieden.


Terug naar boven