r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-leiders willen snel akkoord over Europees herstelpakket

woensdag 29 juli 2020, 18:19
Kanselier Angela Merkel tussen premier Marc Rutte en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Daarnaast President Emmanuel Macron en rechts Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Foto: Council of the European Union.
Bron: Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Overeenstemming tussen de EU-landen en het Europees Parlement over de EU-meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde herstelfonds heeft de hoogste prioriteit. Om het pakket op 1 januari in werking te laten treden zijn een tijdpad en een werkmethode afgesproken.

"Er is geen tijd te verliezen", lieten Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, parlementsvoorzitter David Sassoli en bondskanselier Angela Merkel van tijdelijk EU-voorzitter Duitsland weten na telefonisch overleg.

De regeringsleiders sloten eerder deze maand een akkoord over de begroting en het fonds voor zwaar door de coronacrisis getroffen landen, samen goed voor zo’n 1800 miljard euro. Het parlement eiste vervolgens meer geld voor zaken als gezondheid, wetenschap, klimaat en jongeren. "We willen onze ambities niet opgeven", twitterde Sassoli na het overleg.

Het parlement wil ook bindende afspraken over nieuwe eigen middelen voor de EU-kas en komt zo snel mogelijk met een standpunt over deze inkomstenbronnen. Als daarover een akkoord wordt bereikt, moeten de nationale parlementen nog hun goedkeuring geven.

Om te zorgen dat de vaart erin blijft heeft Von der Leyen voorgesteld dat de drie elkaar vanaf half september regelmatig spreken.

Terug naar boven