r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wereldwijde coronarespons: Humanitaire luchtbrug EU - Irak en nieuwe financiering

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 27 juli 2020.

Met de meest recente vlucht in het kader van de humanitaire luchtbrug EU-Irak is meer dan 40 ton medische benodigdheden en noodhulp in Irak aangekomen om de humanitaire respons te versterken. De vlucht maakt deel uit van de lopende steun van Team-Europa om wereldwijd hulp te verlenen in de meest ernstige humanitaire crisissituaties die nog verergerd worden door vervoersbeperkingen in de nasleep van de coronapandemie.

De EU voorziet ook in een nieuw humanitair hulppakket van 35 miljoen euro om slachtoffers van conflicten en gedwongen ontheemding in Irak te helpen en de coronarespons op te voeren.

Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheersing verklaarde: “De EU blijft de meest hulpbehoevenden in Irak bijstaan. In de context van de coronapandemie worden de humanitaire organisaties met zeer grote problemen geconfronteerd om toegang te krijgen tot de getroffen bevolking, terwijl de nood in Irak steeds groter wordt. Deze humanitaire luchtbrug is een tastbare uitdrukking van de solidariteit van de EU met de meest kwetsbaren.”

De humanitaire hulp in Irak richt zich specifiek op levensreddende bijstand zoals dringende medische zorg, huisvesting, toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, onderwijs en bescherming. De humanitaire hulp van de EU bereikt ongeveer 400 000 mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen.

Sinds 2015 is voor meer dan 490 miljoen euro aan humanitaire hulp in Irak verstrekt.

Achtergrond

De Europese Unie is een van de grootste donoren van humanitaire hulp in Irak, overeenkomstig de humanitaire beginselen van menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid.

Irak wordt door de coronapandemie getroffen. Via haar humanitaire partners ondersteunt de EU medische voorzieningen en gezondheidswerkers in heel Irak, alsook de uitvoering van volksgezondheidsmaatregelen in kampen en detentiecentra, en een grotere bewustwording over de beperking van risico's.

Meer informatie

Humanitaire luchtbrug EU


Terug naar boven