r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lampedusa weer overspoeld met migranten

zaterdag 25 juli 2020, 18:18
boot met vluchtelingen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

LAMPEDUSA (ANP/DPA) - De burgemeester van het Italiaanse eiland Lampedusa, Totò Martello, heeft gezegd dat de toestand op het eiland niet meer onder controle is door de komst van talrijke illegale immigranten. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen op meerdere vaartuigen circa tweehonderd migranten, waarschijnlijk vanuit Tunesië, naar Lampedusa. Het eiland van 20 vierkante kilometer herbergt nu al duizend migranten. Martello roept de regering op snel in te grijpen, omdat zijn eiland het niet meer aan kan.

Vijftig migranten zijn in tenten bij de haven ondergebracht. Er was wel al een opvangkamp, maar dat is bedoeld voor bijna honderd mensen. Het eilandje ligt ongeveer 135 kilometer van de noordkust van Afrika en 200 kilometer van Sicilië. Deze maand heeft Italië de komst van 4300 mensen geregistreerd die illegaal het land en zo de Europese Unie zijn binnengekomen. In de hele maand juli van vorig jaar waren dat er duizend.

Over een langere periode beschouwd is de stroom migranten nog gering. Lampedusa werd net als de rest van Italië tussen halverwege 2014 en halverwege 2017 geconfronteerd met de landing van 600.000 illegalen op de kusten van het land. Dat is ongeveer evenveel als de bevolking van de stad Genua. Maar de aantallen stijgen weer. Tot dusver heeft Italië er dit jaar 11.300 geteld, bijna net zoveel als in heel 2019.

Delen

Terug naar boven