r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zorgen ondernemers om uitblijven brexitakkoord

donderdag 23 juli 2020, 20:48
Het VK is uitgescheurd uit de Europese vlag
Bron: © European Union, ??

DEN HAAG (ANP) - Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen om het stukgelopen overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een handelsdeal. Ze vrezen voor "chaos en gedoe" als de overgangsperiode waarin de Britten zich aan de Europese regels houden na de brexit eind dit jaar afloopt. Dat kan volgens de werkgeversorganisaties tot grote schade voor Nederlandse en Britse ondernemers leiden. "Dit komt bovendien bovenop de huidige economische malaise en kunnen we echt niet gebruiken."

VNO-NCW en MKB-Nederland reageren op uitspraken van EU-onderhandelaar Michel Barnier. De Fransman zei na afloop van de laatste onderhandelingsronde dat het "onwaarschijnlijk" is dat de Europese Unie met de Britten een akkoord bereikt. Barnier vindt dat de Britten zich stug opstellen.

De Nederlandse ondernemersorganisaties zijn nu bang dat er ondanks alle eerdere inspanningen om een no-dealbrexit te vermijden, alsnog zo'n scenario opdoemt. Tegelijkertijd zijn Nederlandse ondernemers minder goed voorbereid op die mogelijkheid dan de laatste jaren. "Door de coronacrisis hebben veel ondernemers logischerwijs andere zorgen aan hun hoofd gehad", stellen de belangenorganisaties. Zij roepen ondernemers op te zorgen klaar te zijn voor douaneformaliteiten en andere veranderingen "die er hoe dan ook aankomen".

Terug naar boven