r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regering Italië wil tekort verder oprekken met 25 miljard euro

donderdag 23 juli 2020, 9:21
vlag Italië

ROME (ANP /DPA) - De Italiaanse regering wil zich dit jaar nog verder in de schulden steken om de economie te stimuleren en tekorten te dekken. De regering van premier Giuseppe Conte heeft dit bekendgemaakt en legt het plan 29 juli voor aan het parlement. Als gevolg van de coronacrisis zit de regering van sociaaldemocraten en populisten van de Vijfsterrenbeweging in geldnood.

Conte wil 25 miljard euro extra lenen. In april werd al voor 55 miljard extra geleend. Het begrotingstekort loopt volgens de jongste plannen op naar 11,9 procent van het bruto binnenlands product (bpp). De staatsschuld krijgt dit jaar dan een omvang van 157,6 procent van het bbp. In Nederland dreigt dit laatste percentage dit jaar te stijgen naar zeker 68 procent van het bbp als gevolg van weggevallen belastingopbrengsten en extra uitgaven door coronamaatregelen.

Italië ging al voor de coronacrisis gebukt onder een schuldenlast. Maar het begrotingstekort van de regering lag op 1,6 procent van het bbp, het kleinste tekort sinds jaren. Als gevolg van de uitbraak van het virus en de lockdowns werd de economie verlamd. Het land van 60 miljoen inwoners heeft bijna een kwart miljoen besmettingen vastgesteld. Circa 35.000 patiënten zijn overleden en er zijn naar schatting nog bijna vijftig coronapatiënten in kritieke toestand.

Begin deze week heeft de Europese Unie besloten tot een gezamenlijk fonds voor steun aan herstel van de economie. Italië kan rekenen op ongeveer 200 miljard uit het fonds van 750 miljard, maar dat geld is dit jaar nog niet beschikbaar.

Terug naar boven