r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamer reageert verdeeld op EU-akkoord

dinsdag 21 juli 2020, 12:47

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is verdeeld over de deal die de Europese leiders na een marathonoverleg hebben bereikt over het coronaherstelfonds van 750 miljard euro en de meerjarenbegroting. Dat fonds zal voor 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen bestaan.

Die invulling van het fonds voldoet aan de Nederlandse eisen, zegt de VVD. De partij is enthousiast over het akkoord. "Dit is echt een huzarenstukje van Mark Rutte", zegt Kamerlid Aukje de Vries. "We helpen landen, maar alleen met stevige en harde voorwaarden. En we krijgen een extra korting op onze afdrachten."

PVV-leider Geert Wilders is juist totaal niet te spreken over de uitkomst van de Europese top. "Rutte is door de knieën gegaan. Toch €390 miljard giften voor Zuid-Europa! EU-begroting + Herstelfonds = 1800 miljard euro. WAANZIN!!", laat hij via Twitter weten.

Volgens het CDA is het akkoord "een bewijs dat we solidair en verantwoordelijk zijn met elkaar in Europa, en zorgt ervoor dat we economisch sterker uit de coronacrisis kunnen komen". Kamerlid Evert-Jan Slootweg is tegelijkertijd blij dat er voorwaarden zijn gesteld aan de steun.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten spreekt van een "historische deal met grote nieuwe stappen in de Europese integratie". Dat de EU geld gaat lenen met garanties van de lidstaten voor het "gigantische noodfonds" is "uitermate verstandig." De onderhandelingen verdienen geen schoonheidsprijs, betreurt Jetten. Hij pleit voor een "radicaal andere aanpak".

De ChristenUnie is overwegend positief, "maar Europa als waardengemeenschap heeft echt een kans laten liggen. Afspraken over de rechtsstaat hadden concreter gekund en gemoeten", zegt Kamerlid Eppo Bruins.

Kamerlid Mahir Alkaya van de SP vindt dat Rutte "is gezwicht in Brussel. Namens Nederland tekent hij voor een megalomaan EU-fonds zo groot als de Nederlandse economie", en dat terwijl de Kamer zich hier juist tegen had verzet, aldus Alkaya. Volgens de socialist maakt de Europese Commissie misbruik van de crisis om zo meer geld uit te geven.

De PvdA is op haar beurt positief dat er een akkoord ligt. "Goed dat er eindelijk een akkoord is over een gezamenlijke aanpak van de economische crisis", zegt Kamerlid Lilianne Ploumen. De partij vindt het wel een minpunt dat er wordt gekort op bijvoorbeeld de aanpak van klimaatverandering en migratie.

Ook de SGP is kritisch: de partij spreekt van een "vergissing van historische proporties". Forum voor Democratie stelt met afgrijzen vast "dat de EU-trein steeds sneller doorrijdt naar eindstation Superstaat".

Terug naar boven