r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

64 miljoen euro humanitaire hulp voor de meest kwetsbare groepen in Zuidelijk Afrika

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 20 juli 2020.

De Commissie verleent 64,7 miljoen euro humanitaire hulp voor landen in de regio Zuidelijk Afrika om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de coronapandemie, extreme weersomstandigheden zoals aanhoudende droogte in de regio, en andere crises.

Janez Lenarčič, commissaris voor Crisisbeheer, verklaarde: “De EU helpt levensreddende bijstand te verlenen aan verarmde gezinnen die te lijden hebben onder oogst- en veebestandverliezen als gevolg van droogte. Het hulppakket zal ook de paraatheid voor en reactie op de coronapandemie voor landen in de regio versterken. Tegelijkertijd helpt de EU gemeenschappen zich beter voor te bereiden op natuurlijke risico's en de impact van dergelijke risico's te verminderen.”

De financiële steun uit dit pakket gaat naar humanitaire projecten in Angola (3 miljoen euro), Botswana (1,95 miljoen euro), de Comoren (500 000 euro), Eswatini (2,4 miljoen euro), Lesotho (4,8 miljoen euro), Madagaskar (7,3 miljoen euro), Malawi (7,1 miljoen euro), Mauritius (250 000 euro), Mozambique (14,6 miljoen euro), Namibië (2 miljoen euro), Zambia (5 miljoen euro) en Zimbabwe (14,2 miljoen euro). Daarnaast wordt 1,6 miljoen euro toegewezen voor regionale acties voor rampenparaatheid.

De financiering zal dienen voor:

  • voedselhulp aan kwetsbare gezinnen en hulp aan landbouwers in de getroffen gebieden om hun middelen van bestaan te herstellen;
  • preventie- en paraatheidsmaatregelen in verband met de coronapandemie ter ondersteuning van de lokale gezondheidsstelsels en om de toegang tot gezondheidszorg, persoonlijke beschermingsmiddelen, sanitaire voorzieningen en hygiëne te vergemakkelijken;
  • projecten op het gebied van rampenparaatheid waarbij ook aandacht zal zijn voor nieuwe behoeften als gevolg van de coronapandemie. Het gaat daarbij onder meer om het versterken van de systemen voor vroegtijdige waarschuwing en de evacuatieplannen voor gemeenschappen in gebieden waar risico bestaat op natuurrampen, en het aanleggen van noodvoorraden persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • steun voor onderwijs aan kinderen en opleidingen voor onderwijzend personeel.

Gezien de ernstige verslechtering van de veiligheidssituatie in Cabo Delgado, in het noorden van Mozambique, zal 5 miljoen euro worden toegewezen voor steun aan kwetsbare groepen in het gebied.

Achtergrondinformatie

De vandaag aangekondigde humanitaire hulp komt bovenop de meer dan 67 miljoen euro die in 2019 aan de regio was toegewezen naar aanleiding van de gevolgen van de twee cyclonen, de droogte en de economische en humanitaire crisis in Zimbabwe.

De regio Zuidelijk Afrika heeft in de afgelopen vijf jaar slechts één normaal regenseizoen gehad, en het laatste kwartaal van 2019 was voor de meeste gebieden een van de tien ergste perioden van droogte sinds 1981, wat tot grootschalige verliezen bij de veestapel en tot oogstschade heeft geleid. Op veel plaatsen is het huidige groeiseizoen uitzonderlijk warm en droog, en in verschillende andere delen van de regio dreigen de oogsten dit jaar te mislukken door onregelmatige regenval. In sommige landen komt dit bovenop bestaande problemen die de economie verzwakken.

De coronapandemie zal de reeds bestaande aanzienlijke humanitaire behoeften in de regio naar verwachting nog vergroten.

Meer informatie

Factsheet (EN): Zuidelijk Afrika en Indische Oceaan


Terug naar boven