r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-hof blokkeert deelname premier Tsjechië aan EU-top niet

vrijdag 17 juli 2020, 13:46
gewijzigd
Andrej Babis

BRUSSEL (ANP) - De Tsjechische premier Andrej Babis kan niet worden uitgesloten van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting met de andere EU-leiders. Het Gerecht van de Europese Unie heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door een Tsjechische oppositiepoliticus.

De Tsjechische senator Lukas Wagenknecht en zijn medestanders vinden dat Babis niet mag meepraten over EU-geld zolang niet vaststaat dat hij zich niet heeft verrijkt met EU-subsidies. De schatrijke premier en zakenmagnaat ligt in eigen land en in het Europees Parlement onder vuur omdat hij zijn invloed zou hebben aangewend om geld uit Brussel naar zijn zakenimperium te sluizen.

Alleen de lidstaten kunnen beslissen wie er aan tafel zit bij de EU-leiders of wie niet welkom zou zijn, oordeelt het gerecht.

Ook het EU-parlement vindt dat Babis niet zou moeten meepraten over de verdeling van EU-subsidies zolang er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Het nam vorige maand met grote meerderheid een resolutie aan over de praktijken van Babis. Het parlement wil dat hij zijn zakelijke belangen in landbouw- en mediaconcern Agrofert afstoot, dat jarenlang profiteerde van EU-subsidies. Het parlement roept daarbij op tot nieuwe EU-wetgeving die voorkomt dat Europese subsidies naar machtige zakenlieden (oligarchen) gaan.

Terug naar boven