r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU schrapt Montenegro en Servië van lijst 'veilige' landen

donderdag 16 juli 2020, 17:09
Bord: grenscontrole © Europese Unie

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten beschouwen Montenegro en Servië vanwege het opnieuw toenemen van coronagevallen niet meer als veilig. Inwoners van de twee landen zijn daarom niet meer welkom in de EU. Dat geldt ook nog steeds voor tien andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië.

Twee weken geleden stemden de EU-landen in met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa voor landen buiten de EU vanaf 1 juli. De grenzen werden weer opengezet voor aanvankelijk veertien landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in de 27 EU-lidstaten. Nu Montenegro en Servië zijn geschrapt zijn alleen nog de inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea welkom in de EU.

China staat ook op de 'witte' lijst, maar Chinezen kunnen vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.

De landenlijst kwam vorige maand tot stand na langdurig overleg en werd niet door alle landen aanvaard. Zo hadden enkele zuidelijke lidstaten onder meer vanwege het belang van toerisme aangedrongen op een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit.

De lijst wordt elke twee weken opnieuw bekeken. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om erop te komen. Ook wordt gekeken naar contactopsporing, het aantal coronatests en de betrouwbaarheid van cijfers. De Europese ministaatjes Andorra, Monaco, San Marino en het Vaticaan worden overigens door de lidstaten in dit geval ook als EU beschouwd.

Terug naar boven