r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Winnaars Lorenzo Natali-mediaprijs 2020

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 15 juli 2020.

Vandaag heeft de Europese Commissie de winnaars van de Lorenzo Natali-mediaprijs 2020 bekendgemaakt: Dayu Zhang van de “South China Morning Post”, Cécile Schilis Gallego en Marion Guegan van “Forbidden Stories” en Shola Lawal van “Equal Times”. Met de prijs wordt al bijna drie decennia kwaliteitsjournalistiek beloond die zich toespitst op meeslepende en ontroerende verhalen over duurzame ontwikkeling.

Commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen: “Met de Lorenzo Natali-mediaprijs vieren we kwaliteitsjournalistiek die gericht is op duurzame ontwikkeling. Het verheugde mij te zien dat zoveel fantastische journalisten dit jaar een verhaal hebben ingezonden. Deze groeiende interesse toont de cruciale rol aan die journalistiek speelt in het bouwen van open en democratische samenlevingen. Door deze verhalen in de kijker te plaatsen, bouwen we samen aan een betere wereld.”

De prijsuitreiking, die gewoonlijk plaatsvindt tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, zal nu later dit jaar worden georganiseerd.

De winnaars van de editie 2020 zijn door een grote jury geselecteerd uit meer dan 800 kandidaten uit 94 verschillende landen:

Grote prijs

“The “thin yellow line” standing between Hong Kong police and protestors”

Dayu Zhang van de South China Morning Post

Voor zijn verhaal over de protesten in Hongkong in 2019 vanuit het perspectief van een buurtgroep die de spanningen tussen de demonstranten en de politie tracht te temperen.

Europaprijs

“Mines' dirty secrets echo on three continents”

Cécile Schilis Gallego en Marion Guegan van Forbidden Stories

Voor hun onderzoek naar de vijandigheid ten aanzien van journalisten die verhalen uit de mijnbouw overal ter wereld optekenen.

Prijs voor de beste jonge journalist

“For African migrants trying, and dying, to reach North America, the Darién Gap is the “New Mediterranean””

Shola Lawal van Equal Times

Voor haar verslag over de gevaarlijke omstandigheden waarmee migranten te maken krijgen die vanuit Afrika Noord-Amerika willen bereiken.

De winnaars werden gekozen door een grote jury van deskundigen op het gebied van journalistiek en ontwikkeling: Marites Danguilan Vitug (Rappler), Zaina Erhaim (Institute of War and Peace Reporting), Gillian Joseph (Sky News UK), Maria Latella (Radio 24, Il Messagero, Sky Italy) en Kingsley Okeke (African Leadership Magazine). Alle inzendingen werden in een eerste preselectiefase beoordeeld door drie scholen voor journalistiek: het Vesalius College in Brussel, de Universida de Católica Portuguesa in Lissabon en de Université Saint Joseph in Beiroet.

Achtergrondinformatie

De Lorenzo Natali-mediaprijs werd in 1992 ingesteld door de Europese Commissie. De prijs wordt uitgereikt ter nagedachtenis van Lorenzo Natali, voormalig EU-commissaris voor Ontwikkeling en een fervent voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling. Met de prijs wordt uitmuntende verslaggeving over duurzame-ontwikkelingskwesties bekroond.

De prijs bestond in 2020 uit drie categorieën:

  • Grote prijs: voor reportages die zijn gepubliceerd in een medium in een van de partnerlanden van de Europese Unie.
  • Europaprijs: voor reportages die zijn gepubliceerd in een medium in de Europese Unie.
  • Prijs voor de beste jonge journalist: voor reportages van journalisten die jonger zijn dan 30 jaar, die zijn gepubliceerd in een medium in de Europese Unie of een van de partnerlanden.

Meer informatie

Website van de Lorenzo Natali-mediaprijs

Directoraat-generaal Internationale Samenwerking en Ontwikkeling


Terug naar boven