r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Merkel verwacht nog geen akkoord over coronahulp Europa

maandag 13 juli 2020, 19:11

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse regeringsleider Angela Merkel verwacht nog geen akkoord over het geplande Europese coronaherstelfonds en de Europese begroting voor de komende jaren. De bondskanselier zei niet te kunnen garanderen dat de Europese leiders eind deze week een overeenkomst bereiken op een top in Brussel, gezien de verschillen.

De lidstaten van de Europese Unie zitten nog niet op een lijn, benadrukte Merkel op een persconferentie na een gesprek met de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Er is nog veel werk te doen, aldus de regeringsleider. Ze hamerde op de noodzaak van het herstelfonds iets enorms te maken. "De taak is gigantisch, dus moet ook het antwoord groot zijn."

Maar Nederland en enkele andere lidstaten vinden dat het tijdelijke coronafonds uit leningen aan getroffen landen moet bestaan, niet uit subsidies. En aan de steun moeten voorwaarden voor hervormingen worden gekoppeld. Bij het voorstel dat nu op tafel ligt bestaat het fonds van 750 miljard euro voor twee derde uit subsidies en een derde uit leningen.

Delen

Terug naar boven