r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Buitengrens EU minder vaak illegaal overgestoken tijdens pandemie

dinsdag 14 juli 2020, 8:24
gewijzigd
Grensbewaking
Bron: Copyright Frontex

BRUSSEL (ANP) - Het aantal illegale grensoversteken aan de buitengrens van de EU is fors afgenomen in de eerste helft van het jaar. Het ging volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex om een daling van ongeveer een vijfde, tot 36.400. Dat komt vooral door de pandemie.

Door de coronacrisis hebben landen strenge maatregelen ingesteld. Op sommige veelgebruikte routes is te zien dat het aantal migranten in januari en februari aanzienlijk hoger was dan vorig jaar, maar dat het aantal daarna daalde vanwege de coronamaatregelen.

In de westelijke balkanlanden, zoals Kroatië, was juist sprake van een stijging van 73 procent meer migranten, ongeveer 9300 mensen. Dat komt voor een groot deel doordat mensen daar makkelijker langs konden reizen vanuit Griekenland nadat in veel Oost-Europese landen de coronamaatregelen werden versoepeld.

Het aantal mensen dat via landen als Bulgarije en Roemenië de EU wilde binnengaan is juist gehalveerd ten opzichte van 2019, tot 11.900.

De zeeroutes werden ook veel minder gebruikt. Zowel in het westen, richting Spanje, als in het midden van de Middellandse Zee, richting Italië, is het aantal migranten dat de oversteek maakte gehalveerd. Het Rode Kruis meldde vorige week dat het aantal verdronken vluchtelingen op de Middellandse Zee de afgelopen maanden wel is gestegen.

Terug naar boven