r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Exitpoll: Duda vergroot zijn voorsprong in Poolse verkiezingen

maandag 13 juli 2020, 8:00
Polen op landkaart
Bron: © PDC

WARSCHAU (ANP/RTR) - De zittend president, de rechts-conservatieve Andrzesj Duda, lijkt zijn voorsprong op zijn uitdager Rafal Trzaskowsi, de liberale, pro-Europese burgemeester van Warschau te hebben uitgebreid. Dat blijkt uit een bijgewerkte poll die exitpoll-gegevens combineert met officiële resultaten van 90 procent van de stembureaus die hebben deelgenomen aan de exitpoll.

Duda staat nu op 51,0 van de stemmen, 0,6 procent meer dan eerder uit de poll bleek. Trzaskowski volgt op 49,0 procent. De opkomst was zondag met 68,9 procent hoog, aldus Ipsos.

De eerste officiële uitslagen worden maandag verwacht. Duda won eind juni de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met ruim met 43,5 procent van de stemmen.

Opiniepeilingen voorafgaand de verkiezingsgang van zondag voorspelden dat het zondag een nek-aan-nek-race zou worden tussen Duda een bondgenoot van de heersende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), en Trzaskowski, die de steun van de grootste oppositiepartij Burgerplatform geniet. Duda ging de presidentsverkiezingen in als favoriet, maar in de peilingen leek Trzaskowski het gat tussen hen steeds verder te dichten.

Duda presenteerde zich tijdens zijn campagne als verdediger van katholieke waarden en extra overheidssteun aan gepensioneerden. Zijn herverkiezing is cruciaal voor de huidige regering, wil die zijn conservatieve agenda volledig ten uitvoer brengen.

De liberale Trzaskowski sprak eerder uit als president zijn veto in te zetten om wetswijzigingen die de Poolse democratie bedreigen tegen te houden. De regering in Warschau kon eerder op kritiek rekenen van de Europese Unie vanwege juridische hervormingen die de rechtsstaat zouden ondermijnen.

Terug naar boven