r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaarse regering weigert ondanks protesten op te stappen

zondag 12 juli 2020, 9:05

SOFIA (ANP/DPA) - De Bulgaarse regering van premier Boiko Borissov weigert, ondanks dagenlange demonstraties en oproepen om op te stappen, te vertrekken. "Niets houdt ons in de regering, behalve verantwoordelijkheid", zei Borissov zaterdagavond in een video op Facebook. Want als de socialisten de macht in Sofia overnemen, breken ze de staat af, aldus de minister-president.

President Rumen Radew van Bulgarije riep zaterdag ook op tot het aftreden van de regering van Borissow. Het staatshoofd, demonstranten en socialisten van de oppositie beschuldigen de regering van corruptie. "De verkiezingen (voor het parlement) zijn over een paar maanden", zei Borissow. Daarmee verwees hij naar zijn derde ambtstermijn die in het voorjaar van 2021 afloopt. De premier regeert, met een korte onderbreking, sinds 2009.

Al dagenlang wordt er in de hoofdstad Sofia gedemonstreerd tegen de regering. Borissov riep de demonstranten op om geen "bloed te vergieten" en de politie niet aan te vallen. Deelnemers aan een eerder protest gooiden flessen naar politieagenten die vrijdagavond geen veiligheidshelm droegen. Enkele duizenden demonstranten riepen ook zaterdagavond op tot het aftreden van de regering.

Delen

Terug naar boven