r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-handelscommissaris geen kandidaat voor topbaan WTO

maandag 29 juni 2020, 11:36
Photographer: Olli Geibel
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - EU-commissaris voor Handel Phil Hogan stelt zich niet kandidaat voor de vacature van directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Ier zei begin deze maand te overwegen zich te kandideren, maar ziet daarvan af.

De belangrijke handelsagenda van de Europese Unie vereist de volledige betrokkenheid van de handelscommissaris, motiveert Hogan (59) zijn beslissing. Na zijn aankondiging de baan in overweging te nemen, beperkte de Europese Commissie zijn publieke optredens.

Hij gaat nu weer vol aan de slag als handelscommissaris, meldt Hogan in een verklaring. De aandacht gaat uit naar het herstel na de coronacrisis, de "onnodige" handelstarieven die de VS hebben opgelegd op EU-goederen, de handelsrelatie met China en het Verenigd Koninkrijk en de invulling van de vrijhandelsverdragen met 76 landen wereldwijd.

De post van WTO-baas komt vrij omdat de Braziliaan Roberto Azevêdo in september vervroegd vertrekt. Er hebben zich kandidaten uit landen als Egypte, Mexico, Nigeria and Moldavië gemeld. De aanmeldingstermijn loopt tot 8 juli.

Eerder maakte minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) bekend niet beschikbaar te zijn voor de functie. Zij wil lijsttrekker van D66 worden.

De WTO verkeert in zwaar weer, mede omdat de Amerikaanse president Donald Trump weigert nieuwe leden te benoemen voor de geschilleninstantie.

Terug naar boven