r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

IMF-econoom: Coronasteunfonds EU moet grotendeels uit giften bestaan

maandag 29 juni 2020, 14:06
gewijzigd
Euro biljetten

BERLIJN (ANP/RTR) - Een coronasteunfonds van de Europese Unie moet voor een fors deel uit giften bestaan en niet uit leningen. Dat heeft IMF-hoofdeconome Gita Gopinath gezegd tegen het Duitse magazine Der Spiegel. Anders werkt zo'n fonds geen economisch herstel in de hand, meent zij.

Er is binnen de EU het nodige te doen om een steunfonds voor door de coronapandemie getroffen landen. EU-leiders kwamen in april overeen dat er zo'n fonds moest komen, maar over de inhoud wordt nog gesteggeld. Een Frans-Duits plan leidde tot een voorstel vanuit de Europese Commissie voor 750 miljard euro aan steun waarvan het grootste gedeelte uit giften zou bestaan. Dat haal het vooralsnog niet omdat een aantal landen waaronder Nederland wil inzetten op leningen.

Bovendien zou in het plan een deel van het benodigde geld door de Europese Commissie geleend moeten worden en daar voelen de zogeheten 'vrekkige vier', waar naast Nederland ook Denemarken, Zweden en Oostenrijk deel van uitmaken, ook weinig voor.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron treffen elkaar maandag en praten dan onder meer over het steunplan. Macron gaf eerder al aan op een top in juli groen licht te krijgen van de Europese regeringsleiders voor een steunpakket. Duitsland is vanaf woensdag een halfjaar voorzitter van de EU.

Terug naar boven