r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen: ik neem bezwaren Rutte zeer serieus

zaterdag 27 juni 2020, 11:00
Press conference of David SASSOLI, EP President and Ursula VON DER LEYEN, EC President-elect
Bron: © European Union, 2018

BRUSSEL (ANP/DPA) - De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd. "Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen", zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

Von der Leyen denkt dat er genoeg zekerheden zijn ingebouwd om te zorgen dat alle lidstaten die wederopbouwsubsidies krijgen, zullen voldoen aan de eis tot hervormingen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat "de steun wordt betaald in tranches, afhankelijk van of er mijlpalen zijn bereikt in investeringen en hervormingen". Nederland zou liever zien dat er geen subsidies worden verstrekt maar leningen, vooral als het gaat om landen in Zuid-Europa.

Het pakket heeft een waarde van 750 miljard euro. Twee derde daarvan is nu voorzien als subsidie, een derde als lening.

Von der Leyen houdt er rekening mee dat de speciale top over dit herstelplan, die gepland staat voor 17 en 18 juli, geen akkoord oplevert. Ze hoopt dat het in elk geval zal lukken voor het zomerreces, desnoods door een tweede top te organiseren. "We moeten net zo lang doorwerken tot het hulppakket op de rit is gezet. Europa heeft dit wederopbouwplan dringend nodig. We zitten in een diepe crisis, die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend", aldus Von der Leyen.

Ze noemt het een "groot geluk" dat Duitsland vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Unie. Bondskanselier Angela Merkel "beschikt over een enorm grote Europees-politieke ervaring. Dat helpt enorm", aldus Von der Leyen. Zij bekleedde eerder onder Merkel verschillende ministersposten, onder meer van Defensie, en zegt dat zij een vertrouwensrelatie hebben.

Terug naar boven