r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spaanse minister kandidaat voorzitterschap Eurogroep

donderdag 25 juni 2020, 10:29
Bijeenkomst Eurogroup
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Spaanse minister van Financiën Nadia Calviño heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat maakt de Spaanse regering bekend. Huidig voorzitter Mario Centeno stapt in juli op. Belangstellenden voor de prestigieuze functie kunnen zich nog tot donderdagavond melden.

Minister Wopke Hoekstra heeft al laten weten niet beschikbaar te zijn. Hij heeft ook gezegd dat de regering wacht met een besluit over wie ze steunt tot alle kandidaten bekend zijn. Een kandidaat moet de steun van minstens 10 van de 19 eurolanden krijgen, waarbij elk land, groot of klein, één stem heeft. De nieuwe voorzitter wordt bekend op de volgende Eurogroepvergadering op 9 juli.

Hoekstra zei twee weken geleden dat er "meerdere mensen" geïnteresseerd zijn, zonder namen te noemen. Calviño is socialist en heeft tegen dat de Spanjaard Josep Borrell als EU-buitenlandchef al een hoge Europese functie heeft. Ook de naam van de Luxemburgse centrum-linkse minister Pierre Gramegna, die een van de vier kandidaten was om Jeroen Dijsselbloem in 2018 op te volgen, valt in Brussel. Hij trok zich in 2018 terug toen duidelijk werd dat de Portugees Centeno de voorkeur had. De Ier Pascal Donohoe (centrum-rechts) zou eveneens belangstelling hebben. Zijn landgenoot Philip Lane werd een jaar geleden echter al tot directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) benoemd.

De voorzitter van de Eurogroep is automatisch ook voorzitter van het Europese noodfonds ESM.

Terug naar boven