r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

NVWA volgt Europese lijn bij extra toezicht op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

dinsdag 23 juni 2020, 21:19
Koe
Bron: © Liesbeth Weijs

DEN HAAG (ANP) - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf woensdag ook het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking.

De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden. Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren, zodat er op de koele momenten van de dag of nacht die dieren kunnen worden vervoerd. Ook kunnen op slachterijen aangepaste keuringstijden aangevraagd worden indien ter plaatse extreme temperaturen verwacht worden, zodat aanvoer van slachtdieren op het heetst van de dag vermeden kan worden.

De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen lange transporten (transporten langer dan 8 uur) toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven hier gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden.

Terug naar boven