r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Toon in handelsgesprekken Britten en EU is milder'

dinsdag 23 juni 2020, 21:00
Charles Michel en Boris Johnson
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP) - Bij de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lijkt de toon wat milder. Dat meldden diplomaten rondom de post-brexitgesprekken aan de Britse zakenkrant Financial Times. Beide partijen spreken na de virtuele topontmoeting van vorige week van een nieuwe fase, van minder formalistische onderhandelingen en een grotere bereidheid om zaken te doen.

De Britse premier Boris Johnson zal deze week een nieuw plan uitwerken om de besprekingen over de toekomstige relatie tussen de blokken weer in gang te trekken. De hoop bestaat dat een maand van "intensievere" onderhandelingen die op 29 juni beginnen, een doorbraak zal opleveren.

Het kamp-Johnson zal deze week over mogelijke compromissen praten, waaronder het idee dat Groot-Brittannië zich het recht voorbehoudt om af te wijken van de EU-normen. Daarbij wordt in ogenschouw gehouden dat het land daarmee mogelijk door de EU met bepaalde tarieven zal worden belast.

De EU-lidstaten zouden de plannen voor intensievere gesprekken toejuichen. Tegelijkertijd waarschuwt het blok dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een mogelijke brexit zonder deal, als onderhandelingen op niets uitlopen. Daarbij zou de EU bereid zijn tot een "ambitieus akkoord", aldus de krant.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei nog geen week geleden dat het werk rond de brexit nog niet half af is, maar dat alles op alles wordt gezet om tot een vergelijk te komen.

De Britten verlieten de EU per 1 februari, maar volgen tot en met 31 december nog EU-wetgeving. De tijd dringt omdat een akkoord ook moet worden goedgekeurd door nationale parlementen. Zonder deal ontstaan volgend jaar grote problemen in de onderlinge handel, wordt alom gevreesd.

Terug naar boven