r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Veldhoven wil snellere EU-aanpak gerecycleerd plastic

dinsdag 23 juni 2020, 13:51
Afval

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vraagt de Europese Commissie zo snel mogelijk met een voorstel te komen voor een verplichte hoeveelheid gerecycled materiaal in plastic. Ze wil dat Brussel binnen een jaar dit zogeheten gehalte recyclaat in plastic producten vaststelt en aankondigt. Volgens Van Veldhoven helpt zo’n signaal de recyclingsector door de crisis, betoogde ze tijdens een videoconferentie met haar EU-collega’s, vicevoorzitter Frans Timmermans van de commissie en EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu).

Van Veldhoven dringt al langer in Brussel aan op maatregelen om sneller tot een kringloopeconomie te komen. De circulaire economie heeft volgens haar groot potentieel voor economische groei en banen, en draagt substantieel bij aan de klimaatneutraliteit die de EU in 2050 wil bereiken. De commissie focust op een groen herstel uit de coronacrisis.

Volgens Van Veldhoven is een sterke interne markt voor secundaire grondstoffen nodig om schaarste en een instabiele voorraad te voorkomen. De vraag naar hoogwaardig hergebruikt materiaal moet daarom worden aangemoedigd, maar daar zijn afspraken over nodig.

Terug naar boven