r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoogtepunten tijdens de plenaire vergadering: racisme, EU-VK-betrekkingen, toekomst van Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 22 juni 2020, 8:00.

EP-leden keuren racisme en politiegeweld af en eisen vorderingen bij de EU-VK-onderhandelingen en herstelplannen tijdens een drukke plenaire sessie van 17-19 juni.

Antiracismeprotesten

Aan het begin van de sessie veroordeelden EP-leden discriminatie en politiegeweld tijdens een debat over de protesten in de VS en de EU, na de dood van George Floyd. In een resolutie riep het Parlement op tot meer diversiteit bij de politiediensten.

EU-VK-betrekkingen

In een resolutie over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK betreurden Europarlementariërs dat er weinig vorderingen waren in de onderhandelingen en zeiden ze dat ze een akkoord tegen elke prijs niet zullen aanvaarden.

Begroting en herstelplannen

In een debat op woensdag vroegen EP-leden aan de leiders van de EU om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten over de meerjarenbegroting en dat het Commissievoorstel over het herstelpakket het uiterste minimum is dat het Parlement kan aanvaarden.

Schengen

EP-leden bespraken manieren om grenscontroles en reisbeperkingen in de Schengenzone op te heffen en eisten in een resolutie op vrijdag een snelle heropening van de interne grenzen van de EU en het herstel van de bewegingsvrijheid.

De Toekomst van Europa

EP-leden willen dat de Conferentie over de Toekomst van Europa dit jaar zo snel mogelijk plaatsvindt tijdens deze herfst, en dringen aan bij de Raad om snel een standpunt in te nemen over de vorm en de organisatie van de conferentie. EP-leden benadrukten ook dat burgers centraal moeten staan tijdens de gesprekken.

Steun voor de toerismesector

EP-leden dringen aan op een sterke en gecoördineerde aanpak en willen bijkomende maatregelen om reisbeperkingen op te heffen en transport en toerisme veilig en geleidelijk op gang te brengen, terwijl het de veiligheid van de volksgezondheid verzekert.

Banken

Europarlementsleden pasten op donderdag bestaande wetgeving aan waardoor Banken nu kunnen genieten van flexibelere regels voor kapitaalvereisten en geld kunnen blijven lenen aan bedrijven en mensen tijdens de crisis.

Duurzame investeringen

Op donderdag werden de nieuwe regels goedgekeurd die bepalen welke economische activiteiten ecologisch duurzaam zijn met de bedoeling om groene investeringen te stimuleren.

Buitenlandse overnames

EP-leden bespraken op woensdag met de Commissie voorliggende plannen om Europese bedrijven die door de Covid-19-crisis getroffen werden te beschermen tegen buitenlandse overnames.

Grens- en seizoenarbeiders

Grens-en seizoenarbeiders verdienen een gelijke behandeling en bescherming tegen Covid-19, zeiden EP-leden in een resolutie op vrijdag, waarin ze dringende maatregelen eisten om de gezondheid, veiligheid en eerlijke werkomstandigheden te garanderen.

Covid-19 en desinformatie

Tijdens de Covid-19-crisis hebben desinformatiecampagnes wereldwijd voor nieuwe uitdagingen gezorgd rond democratie en fundamentele rechten, zeiden EP-leden in een debat op donderdagochtend, en eisten dat de EU zou optreden als wereldleider bij het aanpakken van de bedreigingen.

Nieuwe parlementaire commissies

Het Parlement nieuwe bijzondere commissies goedgekeurd rond kankerbestrijding, buitenlandse inmenging in het democratische proces en kunstmatige intelligentie. Er is ook een nieuwe onderzoekscommissie dierentransport en een permanente subcommissie belastingzaken onder de commissie economische en monetaire zaken.

Meer tijdens de plenaire sessie:

Meer informatie

Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20200611STO81007


Delen

Terug naar boven