r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Online Actualiteitendebat: Nederlandse diplomatie in de Europese coronacrisis

De letters WWW staan op het scherm
Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 juli 2020 17:15
locatie Online Toon locatie
aanwezigen M. (Mendeltje) van Keulen, W.Th. (Pim) van Ballekom, S. (Stéphane) Alonso e.a.
organisatie Montesquieu Instituut

Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zich niet populair gemaakt in Europa. Met name minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zich hard opgesteld - eerst in het debat over economische steunmaatregelen en vervolgens over een Europees herstelfonds en de daaraan verbonden meerjarenbegroting van de EU. Daarmee lijkt Nederland zich samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk te vervreemden van de rest van de EU door een strikte koers aan te houden.

Waarom heeft Nederland zich zo hard opgesteld in deze crisis en was dit diplomatiek gezien een verstandige keuze? Wat is het gevolg van het Nederlands optreden als een van de zogenaamde ‘zuinige vier’ voor de Nederlandse positie in Europa? En wat is de impact op nationaal niveau - bijvoorbeeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar?

Op woensdag 1 juli gaat het Actualiteitendebat over deze vragen. Dr. Mendeltje van Keulen (lector The Changing Role of Europe bij de Haagse Hogeschool) houdt hierbij een wetenschappelijke inleiding. Zij gaat daarna in gesprek met Pim van Ballekom (Eerste Kamerlid, VVD). Stéphane Alonso zal het debat modereren. Informatie over een derde spreker volgt.

Omdat het door coronamaatregelen niet mogelijk is dat publiek bij dit Actualiteitendebat aanwezig is, wordt het live uitgezonden. U kunt dit debat daardoor live volgen vanuit huis. Vragen voor de sprekers kunt u vooraf per e-mail insturen naar debat@montesquieu-instituut.nl.

De opname van het debat is na afloop ook terug te kijken.

Praktische informatie

Datum: woensdag 1 juli 2020 van 17.15 tot ca. 18.15 uur

Locatie publiek: online (via website van Nieuwspoort)

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort ProDemos en Filmhuis Den Haag.


Inhoud

1.

Montesquieu Instituut

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...

Terug naar boven