r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland shopt in Denemarken om duurzaamheidsdoel te halen

vrijdag 19 juni 2020, 19:20
Windmolens

DEN HAAG (ANP) - Om te voldoen aan de Europese doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie, koopt Nederland voor tussen de 100 en 200 miljoen euro aan duurzame energie uit Denemarken. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelde vorig jaar vast dat Nederland achterloopt bij de Europese ambities voor het gebruik van hernieuwbare energie in 2020. In november vorig jaar werden al extra maatregelen aangekondigd om snel op eigen kracht meer duurzame energie op te wekken.

Desondanks resteert een tekort en dreigen "dwingende maatregelen" van de Europese Commissie. Daarom heeft Nederland de afgelopen tijd onderhandeld over een "statistische overdracht" met Denemarken, een land dat zijn zaakjes wel ruimschoots voor elkaar heeft.

Nederland koopt "een flexibele hoeveelheid" hernieuwbare energie, van tussen de 8 en 16 terawattuur. Daarvoor wordt een "passende vergoeding" betaald van 12,50 euro per megawattuur. De Denen steken dat geld in een project voor elektrolyse van groene waterstof.

Terug naar boven