r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sassoli roept op tot actie voor herstel: "Onze burgers verwachten een krachtig optreden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 19 juni 2020, 10:00.

Voorzitter van het Parlement David Sassoli moedigde de leiders van de EU aan om actie te ondernemen in de nasleep van de Covid-19-crisis.

Sassoli sprak staatshoofden en regeringsleiders toe bij het begin van een videoconferentie met de Europese Raad op 19 juni om het herstelplan en de EU-meerjarenbegroting te bespreken.

“Tijd is een luxe die we niet hebben,” zei hij. “We moeten snel en kordaat handelen omdat onze EU-burgers, bedrijven en economieën een onmiddellijke respons nodig hebben. Onze burgers verwachten een krachtig optreden. Nu is het tijd om resultaten te leveren.”

Sassoli noemde het voorstel van de Commissie “ambitieus” maar voegde eraan toe: “Dit is volgens ons slechts het topje van de ijsberg van alles wat er nog moet gebeuren.”

De voorzitter sprak zich ook uit tegen het geven van leningen als deel van de herstelplannen. “Het Parlement wil benadrukken dat de terugbetaling van gemeenschapsschulden eerlijk moeten worden verdeeld, zonder toekomstige generaties te belasten,” zei hij.

“Laten we niet vergeten dat steun in de vorm van leningen een asymmetrische impact heeft op de schuldenlast van individuele lidstaten en duurder zal uitvallen voor de hele Unie. We hebben nu de kans om Europa opnieuw vorm te geven en het gelijker, groener en vooruitstrevend te maken. Daarvoor moeten we de kans grijpen om eigen nieuwe middelen beschikbaar te maken.”

Sassoli noemde de ontwikkeling van nieuwe eigen middelen voor de EU “een essentiële vereiste” voor een algemeen akkoord over de EU-meerjarenbegroting.

Met de nadruk op het belang van een ambitieus herstelplan en -begroting, zei hij: “Het is niet het moment om onze ambities af te zwakken. We moeten onze burgers tonen wat Europa waard is en dat wij oplossingen kunnen vinden voor de dingen die een verschil maken in hun leven.”

De voorzitter had het ook over de huidige EU-VK-gesprekken over toekomstige betrekkingen. De vorige dag hadden Parlementariërs immers een rapport goedgekeurd met hun standpunt. “We zullen ijveren voor een ambitieus, overkoepelend en omvangrijk akkoord, in overeenstemming met de gezamenlijke verbintenissen in de politieke verklaring. We geloven dat dit het beste mogelijke resultaat is voor beide partijen, en dat het ondanks de beperkte beschikbare tijd, maar met goede wil en inzet toch mogelijk is.”

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200611STO81008


Terug naar boven