r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Servië dreigt toetredingsonderhandelingen af te blazen als er geen deal komt over Kosovo

vrijdag 19 juni 2020, 12:03
Illustration: Zezelj Bridge construction site.
Bron: European Commission

DEN HAAG (PDC) - Als voorwaarde voor toetreding wil de EU dat Servië Kosovo erkent en dat Servië stopt met zijn pogingen om te voorkomen dat Kosovo toetreedt tot de VN. De Servische president Vučić heeft gisteren aangegeven dat hij in ruil daarvoor grote concessies wil ontvangen, en dat EU-lidmaatschap alleen niet voldoende zal zijn.

Vučić zei dit na een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Servië ziet het erkennen van Kosovo en het toetreden van Kosovo tot de VN in ruil voor enkel het EU-lidmaatschap voor Servië als onvoldoende tegemoetkoming. In dat geval zou Servië bereid zijn het lidmaatschap op te offeren.

Hij voegde daar aan toe dat er bovendien geen oplossing voor de toekomstige relatie tussen Servië en Kosovo mogelijk zou zijn zonder de overeenstemming met Moskou.

Servië heeft een aantal voorwaarden gesteld voor het normaliseren van de banden met Kosovo dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië. Samen met bondgenoten Rusland en China, heeft Servië het lidmaatschap van Kosovo van internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, tot nu toe steeds geblokkeerd.

Bron: Euractiv.com

Terug naar boven