r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Merkel wil meer Europese samenwerking tegen corona

donderdag 18 juni 2020, 11:14
Photographer: Lieven Creemers
Bron: © European Union, 2016

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot een nauwere samenwerking binnen de EU in verband met de coronapandemie. Ze deed dat donderdag in een regeringsverklaring met het oog op het komende voorzitterschap van de EU van Duitsland.

"Geen land kan deze crisis geïsoleerd en alleen doorstaan", zei ze. "Nog nooit waren solidariteit en samenhang in Europa zo belangrijk als vandaag. De pandemie heeft blootgelegd hoe fragiel het Europese project nog is. De eerste reflexen, ook de onze, waren eerder nationaal en niet Europees."

Merkel kondigde aan dat Duitsland tijdens het voorzitterschap volop gaat inzetten op een Europese klimaatwet. In de buitenlandpolitiek van de EU wil Merkel Afrika als zwaartepunt omdat de staten daar te lijden hebben onder de coronacrisis. Een ander zwaartepunt worden wat haar betreft de betrekkingen met China.

Duitsland is de tweede helft van het jaar voorzitter van de EU. Vrijdag is er een EU-top over het herstelplan en een Europees hulpfonds voor na de coronacrisis.

Terug naar boven