r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kaag: Mercosur-verdrag krijgt het moeilijk in veel EU-landen

vrijdag 5 juni 2020, 17:21
Containerschip

DEN HAAG (ANP) - Het handelsverdrag van de Europese Unie met een aantal Latijns-Amerikaanse landen (Mercosur) krijgt het moeilijk in een flink aantal Europese landen, aldus minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Deze week verklaarde de Tweede Kamer al het verdrag niet te steunen.

"Mercosur zal een zware dobber worden in veel EU-landen", zei de bewindsvrouw vrijdag na de ministerraad. Er zijn zorgen over meer de gevolgen van het verdrag voor het milieu en de boeren.

De Kamer nam dinsdag een motie van de Partij voor de Dieren aan waarin het kabinet wordt gevraagd Brussel te laten weten dat het zijn steun voor het verdrag intrekt. Die motie kan het kabinet volgens Kaag niet uitvoeren omdat het verdrag nog niet klaar is en nog niet door het kabinet is ontvangen.

"Het kabinet zal geen standpunt innemen voordat de daartoe benodigde stukken beschikbaar zijn", schrijft Kaag aan de Kamer. Maar het politieke signaal dat de Kamer met de motie afgeeft is duidelijk, zei de minister. Pas eind dit jaar komen de stukken. Dan zal een volgend kabinet erover beslissen.

Terug naar boven