r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

ECB koopt voor 600 miljard euro extra aan obligaties op

donderdag 4 juni 2020, 16:48
gewijzigd
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) breidt zijn opkoopprogramma uit. De centrale bank verhoogt de limiet met 600 miljard euro waardoor er nu maximaal voor 1350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen kunnen worden opgekocht. Daar neemt de ECB ook langer de tijd voor. De looptijd van het speciale opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd, is met een halfjaar verlengd tot eind juni volgend jaar. De rente hield de ECB gelijk.

Eerder al had de ECB 750 miljard euro uitgetrokken voor het zogeheten PEPP-programma. Omdat de economie door de pandemie een hardere klap lijkt te krijgen dan eerder verwacht, wordt daar nu extra geld en tijd voor uitgetrokken. Obligaties die de ECB opkocht en die afgelost worden, herinvesteert de centrale bank zeker tot eind 2022.

Lagarde liet weten dat het PEPP-opkoopprogramma zeer succesvol is gebleken. Volgens de ECB-president is daarmee een neerwaartse spiraal in de markten voorkomen. Uitbreiding werd echter nodig omdat de verwachtingen voor de inflatie naar beneden werden bijgesteld. Over de grootte van de uitbreiding is in het bestuur van de ECB gesproken, gaf Lagarde aan, maar de noodzaak om iets te doen was voor alle beleidsmakers duidelijk.

Het opkoopprogramma dat al voor de coronacrisis gold, gaat tot het einde van het jaar door met 20 miljard euro per maand. Dat opkoopprogramma zal blijven lopen "zolang als nodig is om het verruimende effect" op de rentetarieven te versterken en zal kort voordat de ECB eventueel de rente verhoogt eindigen.

Aan de rentetarieven tornt de ECB deze keer zoals verwacht niet. De beleidsmakers van de centrale bank mikken nog altijd op een inflatie die in de buurt van de 2 procent komt.

Lagarde gaf ook nog commentaar op een uitspraak van het Duitse constitutionele hof dat vond dat meer uitleg nodig was voordat duidelijk kon worden vastgesteld of dat aan de Duitse grondwet voldeed. De Française benadrukte dat die opdracht aan Duitsland werd gegeven. Ook herhaalde Lagarde dat het Europees Hof van Justitie zich al heeft uitgesproken over dat opkoopprogramma en het heeft goedgekeurd en dat de ECB alleen door de Europese rechters kan worden teruggefloten.

Terug naar boven