r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Winkelverkopen eurozone zakken verder door pandemie

donderdag 4 juni 2020, 16:36
financiele analytisch gegevens op papier

LUXEMBURG (ANP) - De winkelverkopen in de eurozone zijn in april weer stevig gedaald door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen om het virus in te dammen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat.

Volgens Eurostat namen de detailhandelsverkopen in de negentien eurolanden gemiddeld met 11,7 procent af ten opzichte van maart. Er waren scherpe dalingen te zien bij de verkopen van brandstof doordat er veel minder werd gereden met de auto. Ook nam de verkoop van non-foodproducten sterk af. Wel nam de verkoop op jaarbasis van levensmiddelen, drank en tabak toe omdat mensen in april nog steeds boodschappen hamsterden door de crisis.

Voor de gehele Europese Unie tekende Eurostat een daling van 11,1 procent op bij de winkelverkopen. Binnen de EU werden de grootste afnames op maandbasis gemeten in Malta, Roemenië en Ierland. Alleen in Finland was een miniem plusje te zien. In Nederland daalden de winkelverkopen met 5,7 procent op maandbasis.

De verkopen kwamen ook onder druk te staan omdat in veel landen winkels en winkelcentra werden gesloten. Binnen de productcategorieën waren de sterkste verkoopdalingen te zien bij textiel, kleding, schoeisel, elektronica en meubels. De onlineverkoop nam stevig toe omdat mensen meer via het internet gingen winkelen.

Terug naar boven