r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Den Haag antwoordt Brussel over vouchers

vrijdag 29 mei 2020, 18:01
Vliegtuig

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft de Europese Commissie ingelicht dat passagiers weer hun geld terug kunnen krijgen als hun vlucht in verband met het coronavirus is geschrapt. Daarnaast zal het kabinet maatschappijen blijven aansporen om vouchers aantrekkelijker te maken en wordt consumenten gevraagd vouchers in plaats van cash te accepteren als ze de financiële ruimte hebben. Dat heeft Den Haag volgens een Nederlandse diplomaat aan de commissie geschreven.

Eerder deze maand waarschuwde Brussel over mogelijke schending van Europese passagiersrechten. Een commissiewoordvoerder bevestigt dat Nederland heeft gereageerd. Hij kon nog niet zeggen wanneer het dagelijks EU-bestuur besluit over eventuele verdere stappen.

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen had de Inspectie voor de Luchtvaart en Leefomgeving (ILT) in maart gevraagd zeker tot en met 30 juni niet op de wet over passagiersrechten te handhaven. Nu die opdracht is ingetrokken blijft de vraag hoe de commissie kijkt naar de periode dat de inspectie niet hoefde te handhaven.

EU-commissarissen Adina Valean (transport) en Didier Reynders (consumentenrechten) hadden alle 27 lidstaten een brief gestuurd om erop te wijzen dat volgens de Europese regelgeving tickethouders bij een geannuleerde vlucht moeten kunnen kiezen tussen een omgeboekte vlucht en geld terug. Twaalf landen waaronder Nederland stonden op dat moment tijdelijk de uitgifte van vouchers toe omdat er door de coronacrisis nauwelijks wordt gevlogen en luchtvaartmaatschappijen betalingsproblemen hebben.

Voor KLM was de boodschap uit Brussel reden om weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten, maar alleen die vanaf 15 mei. Vrijdag werd bekend dat Aviclaim, de organisatie die passagiers helpt met het claimen van compensatie bij problemen met vluchten, daarover naar de rechter stapt.

Terug naar boven