r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coronavirus: praktisch advies om veilig te reizen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 22 juli 2021.

Na maanden lockdown, zou reizen en toerisme snel terug mogelijk worden. Wat raadt de EU aan om veilig te reizen?

Link naar de video: Veilig reizen in Europa

Nu dat EU-landen geleidelijk de lockdown versoepelen, kunnen Europeanen mogelijk weer reizen deze zomer, als de gezondheidssituatie en nationale beperkingen het toelaten.

Terwijl mensen voorzorgsmaatregelen moeten nemen en de gezondheids- en veiligheidsaanwijzingen van nationale autoriteiten moeten volgen, heeft de Europese Commissie richtlijnen en aanbevelingen gemaakt om lidstaten te helpen bij de coördinatie van het opheffen van reisbeperkingen.

10 aanbevelingen van de Commissie voor veilig reizen in tijden van corona

  • Bestel je tickets en check-in online om wachtrijen te vermijden, indien mogelijk.
  • Respecteer een veilige afstand wanneer je je bagage afgeeft, aan de veiligheidscontroles, tijdens het instappen en wanneer je je bagage afhaalt.
  • Er zullen minder passagiers aan boord mogen en je moet misschien op een veilige afstand zitten van passagiers die geen deel zijn van je gezin.
  • Wanneer een veilige afstand houden te moeilijk is, zal je mogelijk een gezichtsmasker moeten dragen.
  • Eten, drinken en andere goederen zullen misschien niet beschikbaar zijn aan boord.
  • Vervoersbedrijven kunnen schermen installeren - bijvoorbeeld tussen passagiers en de buschauffeur. Je moet misschien ook via de achterdeur instappen.
  • Deuren moeten aan elke halte automatisch openen, zodat passagiers geen drukknop of deurklink moeten aanraken.
  • Stations, havens en luchthavens moeten regelmatige schoonmaak en ontsmetting garanderen en desinfecterende producten, zoals handreiniger, aanbieden - ook aan boord.
  • Er moet voldoende verluchting zijn in alle voertuigen en vliegtuigen.
  • Passagiers kunnen kiezen tussen een terugbetaling of een nieuwe reisdatum (en traject) voor alle afgelaste reizen. Zelfs als het vervoerbedrijf een waardebon aanbiedt, heb je nog steeds het recht om een terugbetaling te vragen.

In een debat op 28 mei, vroegen EP-leden van de commissie vervoer en toerisme (TRAN) voor de snelle financiële steun voor de toeristische sector en stelden een specifiek budget voor.

Voorzitter van de TRAN commissie Karima Delli (Groenen, FR) zei "De vakantie komt eraan. Waar wachten we op? We hebben meer informatie nodig om te weten waar mensen naartoe kunnen en waar niet.”

Op 15 mei keurde het Parlement steunmaatregelen goed voor de transportsector om de effecten van de pandemie op luchtvaart-, spoorweg-, wegen- en scheepvaartmaatschappijen te verzachten.

Ontdek wat de EU doet om het coronavirus in te dammen.

Is het veilig om in een hotel te verblijven?

Gasten van een hotel en andere soorten accommodatie moeten een veilige afstand respecteren wanneer ze in gezamenlijke ruimtes komen en andere maatregelen volgen om infecties te voorkomen en te beperken - zoals in een papieren zakdoek of in je ellenboog hoesten of niezen, handhygiëne respecteren en gezichtsmaskers dragen.

Alle toeristische voorzieningen moeten gasten voorzien van duidelijke informatie en richtlijnen vóór ze aankomen, en ze moeten een actieplan beschikbaar hebben in geval van besmetting op hun terrein. Ook zij moeten de regelmatige schoonmaak en ontsmetting van vaak aangeraakte oppervlakten en een goede verluchting verzekeren. Hotelpersoneel moet opgeleid zijn met basisinformatie over het voorkomen en onder controle houden van infecties.

Bekijk de tijdlijn van aangenomen maatregelen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200520STO79501


Terug naar boven