r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Invest International krijgt groen licht van Europese Commissie

vrijdag 29 mei 2020, 13:50
grafiek van de beurs
Bron: wikicommons/www.vpsi.org

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft toestemming voor de oprichting van Invest International, een Nederlandse maatschappij die vooral kleinere bedrijven gaat helpen met de financiering van projecten in het buitenland. De staat wordt voor 51 aandeelhouder en FMO, de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden, voor 49 procent.

Invest International mag niet concurreren met private investeerders, zoals een Nederlandse bank. Volgens Brussel geeft Den Haag daar voldoende waarborgen voor en maakt de nieuwe 'ontwikkelingsbank' additionele financiering mogelijk voor bedrijven die anders nergens terechtkunnen. Daardoor worden de Europese staatssteunregels niet geschonden, aldus de commissie. Invest International krijgt een startkapitaal van 800 miljoen euro en zal jaarlijks 9 miljoen euro subsidie krijgen.

In antwoord op Kamervragen schreef minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) eerder dit jaar dat het staatsbedrijf ondernemers helpt "bij het op de internationale markt brengen van hun producten en diensten, het kunnen meedingen naar opdrachten van buitenlandse partijen en het ontwikkelen en financieren van internationale projecten".

Terug naar boven