r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

LTO Nederland: Groene ambitie Brussel onverenigbaar met kleiner budget boeren

woensdag 27 mei 2020, 20:25
Besproeiing van landbouwgrond na droogte © music4life

AMSTERDAM (ANP) - Dat de Europese Commissie de komende jaren minder geld uittrekt voor een gemeenschappelijk landbouwbeleid staat haaks op de duurzame ambities die Brussel heeft. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op het Europese begrotingsvoorstel. Voor het succes van verduurzaming en het beschermen van de voedselzekerheid zijn volgens de land- en tuinbouworganisatie verdere investeringen noodzakelijk.

Boeren en tuinders moeten het in de jaren 2021 tot en met 2027 doen met een budget van 45 miljard euro. Daarmee valt het budget voor landbouwbeleid zo'n 9 procent lager uit dan in de periode tot 2020. Eerder werd een krimp van het budget met 14 procent voorgesteld.

"Boeren en tuinders staan al onder grote druk en de timing van deze verlaging is dus niet goed", aldus Léon Faassen, bestuurslid van LTO Nederland. "Het is lastig uit te leggen dat de Europese Commissie meer vraagt, maar daar structureel minder tegenover stelt."

Faassen merkt op dat boeren en tuinders een groot belang hebben bij het herstel van de Europese markt. De 750 miljard euro die Brussel reserveert voor de herstart van de economie noemt hij een grote investering. Maar hij tekent daarbij aan dat duurzaamheidsplannen niet haalbaar zijn met het verlaagd budget voor de boeren.

Terug naar boven