r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel waarschuwt Nederland over vouchers

donderdag 14 mei 2020, 14:35
gewijzigd
Vliegtuig

BRUSSEL (ANP) - Als Nederland zich niet houdt aan het EU-passagiersrecht zal de Europese Commissie "niet aarzelen een inbreukprocedure te starten" om de wet af te dwingen. Dat zei een commissiewoordvoerder donderdag naar aanleiding van de voucherkwestie voor geannuleerde vluchten in verband met het coronavirus.

De EU-commissarissen Adina Valean (transport) en Didier Reynders (consumentenrechten) hebben alle 27 lidstaten een brief gestuurd waarin zij erop wijzen dat volgens de Europese regelgeving een gedupeerde reiziger moet kunnen kiezen tussen een omgeboekte vlucht en geld terug. Twaalf landen waaronder Nederland staan tijdelijk de uitgifte van vouchers toe omdat er door de coronacrisis nauwelijks wordt gevlogen en luchtvaartmaatschappijen betalingsproblemen hebben.

De Commissie wacht de reactie van onder meer Nederland af en oordeelt dan of het juridische stappen zal nemen, aldus de woordvoerder. "Aantrekkelijke en flexible" vouchers zijn toegestaan maar de consument moet ook geld kunnen terugkrijgen.

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen had de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eerst nog gevraagd om hier in elk geval tot en met 30 juni niet op te handhaven. De dienst gaat er nu wel weer op toezien dat gedupeerden desgewenst financiële compensatie krijgen.

Voor KLM is de boodschap uit Brussel reden om de komende tijd weer met geldteruggaranties te gaan werken bij geannuleerde vluchten, maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend. Voor mensen die al een voucher hebben, geldt het herziene beleid niet. De mogelijkheid om voor een voucher te kiezen bij een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus blijft bestaan, aldus KLM. Het bedrijf komt binnenkort met een plan om de vouchers aantrekkelijker te maken.

Premier Mark Rutte riep consumenten woensdag op zo veel mogelijk voor zo'n voucher te kiezen.

Terug naar boven